17. Yüzyılın ilk yarsında yaşanan korsan saldırıları ise, başka bir büyük bela olmuştur Görele için.
Dönem Osmanlıların duraklama dönemidir.
Korsanlar(Don Kazakları) 1613’te Kırım,1614’te Sinop, 1615’te İstanbul, 1616’da Trabzon ve çevresine baskınlar düzenleyerek ne varsa yağmalamışlar ve yerleşim yerlerini yakıp yıkmışlardır.
Bu korkunç baskınlardan Görele Kalesi ve çevre köyleri de paylarına düşeni fazlasıyla almışlardır.
Görele 1610,1624 ve 1633 yıllarında bu korsanların baskınlarına uğramış ve yöre halkı kılıçtan geçirilerek yerleşim yerleri yerle bir edilmiştir.
1624 yılındaki baskında Görele ve Tirebolu’da şiddetli çatışmalar olmuş, 70 kadar Kazak kayığı batırılmış, iki deniz aracı ve iki yüze yakın esir alınmıştır.
Bugün yöremizde yaşayan bazı ailelerin bu esirlerin torunları olduğu bilinmektedir…
Belirli aralıklarla tekrarlanan bu baskınlardan bunalan yöre halkı çözümü başka yörelere göçmekte veya korsanların ulaşamayacağı dağlık kesimlere sığınmakta bulmuşlardır.
Bu baskınlardan bunalan ailelerden bir kısmı da IV. Murat’ın Bağdat seferine Türkmen usulünce, çoluk çocuk katılmışlar bir daha da dönmemişlerdir…
Bu baskınlarla ilgili yöre halkın belleğinde, en küçük bir bilgi kırıntısı bile bulunmamaktadır.
Bunun nedeni ya halk bu korkunç olayları tamamen unutup bilinçaltına itti ya da bu olayların etkisi ile bu bölgeyi geri gelmemek üzere terk etti...
Bu gibi konuların aydınlığa kavuşturulması üniversitelerin tarih bölümleri başta olmak üzere konu ile ilgilenen bütün aydınlara düşmektedir.
Bekleyip göreceğiz...
Bu haber 853 defa okunmuştur.