Görele Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törene Görele Kaymakamı Aykut Pekmez, Görele Garnizon Komutanı Binbaşı Tamer Yılmaz, Görele Belediye Başkanı Mimar Ertuğrul Melikoğlu ile Görele Cumhuriyet Savcısı Fatih Demirci, Jandarma Bölük Komutanı Üsteğmen Nursi Çağlak, İlçe Emniyet Müdür Vekili İlhan Yıldırım, Görele Milli Eğitim Müdürü Korkmaz Cırıt, siyasi parti temsilcileri ve diğer daire Müdürleri katıldı.
Tören, Jandarma Başçavuş Kazım Demir’in, günün anlam ve önemini belirten konuşması ile başladı. Jandarma Başçavuş Demir konuşmasında şunları söyledi: “Günümüzden 88 yıl önce Osmanlı Devletinin orduları dağıtılmış, vatanın her karış toprağına girilmiş, Türk Milleti fakir ve yorgun düşmüştü. Milletini ve devletini I.Dünya Savaşına sürükleyenler, kendi hayatlarını kurtarma, tahtlarını koruma kaygısına düşmüşlerdi.
İlçe Jandarma Başçavuş Kazım Demir konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Tam bu vahim şartlarda, tüm umutların tükendiği, düşmanın zafer şarkıları söylediği bir anda, vatansever bir genç subay olan Mustafa Kemal, Yurdumuzun üstüne bir güneş gibi doğmuştu. Mustafa Kemal, büyük bir savaşta yenik düşse de, tüm silahlarını düşmana kaptırsa da, fakir ve yorgun düşse de, Türk Milletinin esaret altında yaşayamayacağını, bağımsızlık özlemi ve arayışı içinde olduğunu ve bağımsızlığından zerre kadar ödün vermeyeceğini, bağımsızlığı için her şeyi yapacağını biliyordu. Bunu da, “Türk Milletinin karakterinde bağımsızlık yatar,” sözleri ile ifade etmiştir,”
“ Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkarak başlattığı Türk Milletini bağımsızlığına ulaştırma gayesi çeşitli, zor, planlı ve Türk’ün üstün zekâsını yansıtan bir süreçten geçmiştir. Bu süreçte, hem dışarıda düşman kuvvetleri ile hem de içeri de düşmanla kol kola girmiş hainlerle savaşmıştır. Bazı kesimler Mustafa Kemal’in yaptıklarını küçük görüyorlardı. Ama onlar düşmanın elinde son model uçaklar varken Mustafa kemal’in elinde dört uçak olduğunu, onlar cephaneyi gemilerle taşırken, Nene Hatunların, kucağında bebeği, yalın ayak, kağnılarla cephane taşıdıklarını, Sütçü İmamların yeni doğmuş çocuğunu doyurmak için beslediği tek ineğini Türk Ordusuna verdiğini, cephede 16 yaşındaki lise öğrencilerinin savaştığını bilmiyorlardı ve bunun bedelini çok ağır ödeyeceklerdi,”

" Mustafa Kemal bu zor şartlarda Kurtuluş Savaşı’nı başlatmış, uzun süren ve Türk Vatanının her karış toprağında Türk kanı akmasına sebep olmuş savaştan sonra, 30 Ağustos 1922, yani tam 88 yıl önce bugün, düşmanın belinin kırıldığı ve Türk’ün gücünün dünyaya duyurulduğu gündür. Atatürk, 88 yıl önce bugün Türk Milletini özlediği ve layık olduğu bağımsızlığa kavuşturmuş ve çok sevdiği vatanına armağan etmiştir.,”
Görele’de törenle kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı, Çelenklerin Atatürk Anıtına sunulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Türk Bayrağının göndere çekilmesi ile devam etti.Kaynak.gorele.bel.tr
Bu haber 255 defa okunmuştur.